ЗГУРТАВАНЬНЕ БЕЛАРУСКАЙ ШЛЯХТЫ

ASSOCIATION OF THE BELARUSIAN NOBILITY

СОБРАНИЕ БЕЛОРУССКОЙ ШЛЯХТЫ


Правілы форумаў (па-беларуску)Правила форумов (по-русски)

Бел.: Калі вы ўводзіце свой лагін і пароль, часта здараецца, што вас не пускае і піша пра памылку. Пры гэтым адкрываецца старонка для ўвахода на форум. Ваш лагін ужо запомніўся. Набярыце яшчэ раз пароль і націскайце "ўвайсьці". Павінна спрацаваць.

Рус.: Когда вы вводите свой логин и пароль, часто случается, что вас не пускает и пишет об ошибке. При этом открывается страница для входа на форум. Ваш логин уже запомнился. Наберите пароль ещё раз и нажимайте "войти". Должно сработать.

Автор Тема: Вяракса / Viaraksa / Weraxa, Weraksa, Werakso / Веракса, Вераксо  (Прочитано 18082 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Калечыц

  • Ветеран
  • *****
  • Сообщений: 1063
Re: Вяракса / Viaraksa / Weraxa, Weraksa, Werakso / Веракса, Вераксо
« Ответ #15 : 21 Сентября 2021, 23:15:43 »
Ян, Пётр Вараксы, драгуны кампаніі падчашага ВКЛ Міхала Казіміра Радзівіла, 1656 г.
In hoc signo vinces

Калечыц

  • Ветеран
  • *****
  • Сообщений: 1063
Re: Вяракса / Viaraksa / Weraxa, Weraksa, Werakso / Веракса, Вераксо
« Ответ #16 : 21 Сентября 2021, 23:50:01 »
Ролле пяхоты Дзеравеньскай (маёнтак Дзераўная) Міхала Казіміра Радзівіла, падчашага ВКЛ, 1656 г.

Другая рота гефрэйтар Станіслава Ткача:

Ян Варакса.
In hoc signo vinces

Калечыц

  • Ветеран
  • *****
  • Сообщений: 1063
Re: Вяракса / Viaraksa / Weraxa, Weraksa, Werakso / Веракса, Вераксо
« Ответ #17 : 26 Сентября 2021, 17:23:31 »
Ян Варакса, жаўнер гарнізона фартэцыі Нясвіжскай, 1656 г.
In hoc signo vinces

Evgenij T

  • Новичок
  • *
  • Сообщений: 4
Вы имели ввиду Яна Андреева сына Вараксу - ротмистра Войск Польских?

Калечыц

  • Ветеран
  • *****
  • Сообщений: 1063
Вы имели ввиду Яна Андреева сына Вараксу - ротмистра Войск Польских?

Гэта адзіны з шматлікіх прадстаўнікоў роду Вараксаў, якія першапачаткова былі сялянамі маёнткаў Дзераўная і Рубяжэвічы (16 ст.), пасля путнымі баярамі. Пазней некаторыя сталі і зямянамі. Лічылі сябе шляхтай і, можна казаць, увайшлі ў мясцовае дробнашляхецкае асяроддзе. Не ведаю, хто быў ротмістр войск польскіх, верагодна, фальсіфікат. І, зразумела, у Польскім войску ніхто не служыў, максімум- у войску ВКЛ. Жаўнер- гэта шараговы салдат.
In hoc signo vinces

Evgenij T

  • Новичок
  • *
  • Сообщений: 4
Здесь в разных сообщениях упоминается:
•   «Ян Варакса, жаўнер гарнізона фартэцыі Нясвіжскай, 1656»,
•   «Ян, Пётр Вараксы, драгуны кампаніі падчашага ВКЛ Міхала Казіміра Радзівіла, 1656 г.»,
•   «Ролле пяхоты Дзеравеньскай (маёнтак Дзераўная) Міхала Казіміра Радзівіла, падчашага ВКЛ, 1656 г. Другая рота гефрэйтар Станіслава Ткача: Ян Варакса».

Похоже в этих фразах иной Ян, а не Ян Андреев сын Веракса.

В деле РГИА 1343-18-1564 О дворянстве Вераксов, 1873 год на листе 71об в переводе с польского указано: «обозначенный в первом колене родоначальника Ротмистр войск Польских Иван Андреев Варакса, яко действительный дворянин владел имением Домброва с крестьянами, на второе колено прижил трех сыновей Иосифа, Ивана и Григория… 1770 года ноября 9 дня в Гродском Брославском суде явленное, а после 1835 года октября 8 дня … переноса в Рочицкий Уездный суд в книги записанное Духовное завещание Ротмистра Войск Польских Иваном Вераксою учиненное, коим вотчинное свое имение в Браславском уезде состоящее Домброво называемое с 15 дворов крестьян … за военные заслуги пожалованное ему по отцу Андрею в наследство доставшееся, завещал внукам своим как-то: Людвигу, Варфоломею и Мартину сыновьям Иосифа, а также Михаилу, Иосифу и Антонию сыновьям Ивана Вераксы, а до совершеннолетнего возраста их отдать во владение их отцам, а своим сыновьям Ротмистру Иосифу, хорунжему Ивану … капиталы на равные части между ними … ».
В Гербовнике белорусской шляхты на стр. 162 Т3 выражено сомнение в сведениях этого дела но не отвергнуто полностью: «Звесткі з вывада ад 14.12.1835 пра бацьку Яна Андрэевіча,  нібыта ротмісра войскау польскіх i уладальніка маёнт. з сялянамі Дамброва Браслаускага пав., пра братоу Рыгора i Юзафа з сынамі  Людвікам, Барталамеем i Марцінам, пра валоданне чынам харужага войскау польскіх, пра продаж Антоніем (3) часткі маёнт. Дамброва Андрэю i Hacтacci Юрэвічам сумнеуныя. У вывадзе ад 14.12.1835 пераблытаны звесткі пра розных прадстаунікоу роду I-III кален» (Стр. 162).

Я совсем недавно в своем поиске «вышел» на Вераксов, выявив в поиске по Бирулям жену Бялыницкого-Бирули Степана - Елизавету Вераксианку.
Так в деле РГИА 1343-17-7755 л.290 «… Степан Бялыницкий-Бируля делая распоряжения и в оной поясняет: что он полученную в приданное за своею женою Елизаветой Вераксовною 5000 злотых, оную ответным образом обеспечил имением Выдреи …». В том же деле указано, что у Степана и Елизаветы Вераксианки Бирулей в браке родились Иван 01.09.1755 и Иосиф. кр. 26.03.1764, причем у последнего воспреемником указан Мартин Веракса.

Есть еще одна линия прямых предков, где имеется другая Вераксианка: в НИАБ 1781-8-881 идет речь о браке (Рубежевичский костел) 1819.10.19 Андрея Янушкевича и Антонины Вераксианки, рождении у них в 1820.08.17 кр 1820.08.22 (Рубежевичский костел)  сына Валентия.

Калечыц

  • Ветеран
  • *****
  • Сообщений: 1063
Зразумела, Ян з 1656 г. і Ян з 1770 г. - розныя асобы  :)

Інфармацыя пра маёнткі - казкі з 19 стагоддзя. Вараксы - служылыя людзі сялянскага паходжання ў рэгіёне Койданава-Рубяжэвічы. У 18 ст. несумнеўна лічыліся шляхтай і нават прадстаўнікі роду згадваюцца сярод іншай мясцовай шляхты сярод удзельнікаў Менскага сойміку 1789 г. Адна койданаўская галіна ў 18 стагоддзі ў метрыках койданаўскага касцёла ў суседніх Цяўлава, Канавалавічах і Хомічах. Міхал з той галіны ў якасці сьведкі шлюбу Адальберта Матусевіча і Аўсядоўскай у 1730 г. пазначаны як nobilis ( шляхетны). Адкуль Вараксы ў Мазырскім павеце- я ня ведаю, можа іншы род, а можа прыехалі з Менскага павету.

Дакументам з дваранскіх вывадаў 19 ст. давяраць не варта.

Першыя згадкі па Вараксам - інвентары Рубяжэвіч і Дзераўной. Спачатку былі, як пісаў ужо, цяглымі сялянамі ў 16 стагоддзі, пасля путнымі баярамі. У 17 ст., як бачна, прадстаўнікі роду служылі салдатамі ў драгунах і пяхоце Радзівілаў Нясвіжскай галіны (як у тым ліку і прадстаўнікі іншых родаў мясцовай шляхты і служылых людзей). У 18 ст. пэўная частка роду была зямянамі і служылі ў Рубяжэвіцкай і койданаўскай казацкіх, або панцырных харугвах. Адзін з Вараксаў, як вышэй пісаў, служыў і ў эскадроне чорных гусар Гераніма Фларыяна Радзівіла.

Што да Бірулей, калі гаворка ідзе аб Бірулях з-пад Койданава, сапраўдная гістарычная сувязь, роднасць іх з аршанскімі Бялыніцкімі-Бірулямі таксама сумнеўная.
« Последнее редактирование: 14 Октября 2021, 01:44:07 от Калечыц »
In hoc signo vinces

Evgenij T

  • Новичок
  • *
  • Сообщений: 4
В порядке размышления об утверждениях о фальсификации и сомнениях. Факты фальсификации документов известны с 19 века. Под сомнение можно поставить все абсолютно, нынче и ранее это стало общим местом. Всему должна быть мера. Так можно вообще засомневаться в истории не только отдельных семей, но и всей страны, т.к. историю тоже пишут люди. 
Я не оспариваю возможность фальсификации, вместе с тем не вижу оснований не доверять приведенным источникам, у меня нет оснований, документы ранее никем не оспорены и не поставлены под сомнение.
В данном конкретном случае установление дворянства/шляхетства не цель. Эти ценности в прошлом. Цель - выяснение родственных связей. Здесь мне интересны Вераксы. Род очень большой. У меня Вераксы встречаются только по прямым дважды, но кроме этого еще есть встречи линий по другим родным. Поэтому буду рад, если появится информация.

По Бирулям. Здесь не их страница, но раз упомянули, то в Оршанском гербовнике (стр. 12) указаны обе ветви Бирулей (от 1. Александра и 2. Самуэля) с единым началом.  Родоначальник изучаемой мной ветви - Александр Гаврилов сын, далее его сын Андрей.
После возвращения из плена в Казани в 1677 в 1681 года согласно договору в Земском Суде в Витебске, Гжегож и Габриэль, сыновья Самуэля и Анджэя сына Александра, двоюродные братья Бялыницкие-Бирули поделили унаследованные от отцов поместья: Анджей –  получил часть Большой Выдрей, приобретенной у Грановского, и наследственное поместье Выдрею Малую. Гжегож и Габриэль – также часть приобретенной Большой Выдрей, и унаследованные Оцково, Заозерье, Стайки, Рубежницы и Шалахов.
С того времени семья разделилась на две ветви, у сына Андрея – Степана Ивана родились Иван и Степан и далее по Гербовнику бел. шляхты Т2.

 

Калечыц

  • Ветеран
  • *****
  • Сообщений: 1063
Я нічога не збіраюся аспрэчваць. Я паказваю толькі факты. Як к ім адносіцца- гэта Ваша суб'ектыўная пазіцыя, што, зразумела не адмяняе вышэйпералічаных фактаў. Вараксы - сяляне, потым путныя баяры, увайшлі ў дробнашляхецкае асяроддзе да 18 ст., ніякімі маёнткамі не валодалі, ніякімі ротмістрамі не былі. Дарэчы, дакументы, якія тычацца Браслаўшчыны, вядомыя вялізнай колькасцю падробак, як і Ашмянскія.  Бірулі з-пад Койданава-Рубяжэвіч да Бялыніцкіх-Біруляў дачынення з вялікай доляй верагоднасці не маюць.

Бірулі пад Койданава сустракаюцца ў Вертніках яшчэ ў 1615 г. і ў Рудзіцы ў 1695 г. Радаводы з Аршанскага гербоўніку не маюць да іх дачыненне, радавод жа ў Гербоўніку беларускай шляхты т. 2 паказаны некрытычна. Па Бірулям на форуме ёсць асобная тэма.

Вы можаце верыць гербоўнікам, але гэта не адлюстроўвае гістарычнай рэальнасці, Ваша права. Ня бачу далейшага сэнсу дыскусаваць, калі і так усё вядома і зразумела тым, хто жадае зразумець.
« Последнее редактирование: 14 Октября 2021, 23:43:59 от Калечыц »
In hoc signo vinces

Evgenij T

  • Новичок
  • *
  • Сообщений: 4
Не ожидал, что Бирули так актуальны! Бирулей конечно не одно семейство. Я занимаюсь только своими. Исходя только из фактов Александр и Самуэль - братья, Андрей (правильнее Андрей Викторин) - сын Александра, Григорий и Габриэль - сыновья Самуэля. У Андрея далее - Ян Степан - Ян и Степан и т.д. 


Калечыц

  • Ветеран
  • *****
  • Сообщений: 1063
Напішыце, калі ласка, свой радавод па Вараксам тут, а ў тэме Бірулей - па Бірулям, тады будзе бачна пра якіх асобаў, з якіх месцаў ідзе гаворка.
In hoc signo vinces

Калечыц

  • Ветеран
  • *****
  • Сообщений: 1063
Вараксы прысутнічаюць у метрычных кнігах Ліцьвянскай парафіі XVIII стагоддзя.
In hoc signo vinces

Светлана Чесновская

  • Новичок
  • *
  • Сообщений: 1
Здравствуйте, уважаемый господин Владислав Веровкин - Шелюта!
У меня есть предки с фамилией Вераксо. Жили они в околице Грибовец Быховского уезда Могилевской губернии. В метриках моего дедушки Вераксо Ивана Феликсовича 1912 г.р. написано, что он поляк. Его отец, то есть мой прадед, Вераксо Феликс Васильевич 1874 г.р. и его жена Ядвига Семеновна 1876 г.р. имели 5 детей - это Геля, Леонида, Мария ( Маруся ) , Юзефа и Иван ( Ян) мой дедушка. У моего прадеда был брат Вераксо Эдуард Васильевич и племянник Гронский Климентий Антонович 1897 г.р. Родителями моего прадеда были мать Иозефа ( девичья Киселёва) и отец  Василий. Они были мещане и имели большое хозяйство, много скота, батраки.
Помогите мне, пожалуйста, разобраться относятся ли мои предки к дворянской линии или это просто люди с одинаковой фамилией?
« Последнее редактирование: 04 Октября 2023, 19:38:29 от Светлана Чесновская »

Элла

  • Ветеран
  • *****
  • Сообщений: 1021
По сведениям от 1910 г. Грибовец относился к Чигиринской волости  Быховского уезда и к Быховскому рим. кат. костелу. Принадлежал мещ. И. Киселю и др. 8 чел. , кат., было 12 домов и проживало 73 чел. В Минском архиве НИАБ есть в большом количестве метрических книг Быховского рим. кат. костела за годы 1707 - 1911, фонд 1781, оп. 30 и 36, фонд 2378, оп. 1, фонд 2395, оп.1. Возможно, мать Вашего прадеда не Киселева, а Кисель.