ЗГУРТАВАНЬНЕ БЕЛАРУСКАЙ ШЛЯХТЫ

ASSOCIATION OF THE BELARUSIAN NOBILITY

СОБРАНИЕ БЕЛОРУССКОЙ ШЛЯХТЫ

Правілы форумаў (па-беларуску)Правила форумов (по-русски)

Бел.: Калі вы ўводзіце свой лагін і пароль, часта здараецца, што вас не пускае і піша пра памылку. Пры гэтым адкрываецца старонка для ўвахода на форум. Ваш лагін ужо запомніўся. Набярыце яшчэ раз пароль і націскайце "ўвайсьці". Павінна спрацаваць.

Рус.: Когда вы вводите свой логин и пароль, часто случается, что вас не пускает и пишет об ошибке. При этом открывается страница для входа на форум. Ваш логин уже запомнился. Наберите пароль ещё раз и нажимайте "войти". Должно сработать.

Автор Тема: Жаўняркевіч / Žawniarkievič / Żołnierkiewicz / Жолнеркевич  (Прочитано 105 раз)

Елена Говор

• Пользователь
  • **
Дарагія калегі!
Я нарэшце разабрала свае матэрыялы па вялікай галіне маіх продкаў-шляхцічаў Жаўнеркевіч герба «Ястрабец» і выклала дрэва на MyHeritage
https://www.myheritage.com/family-trees/elena-govor-trees/OYYV6FV3H2OV5LSAQVYWP5X2TF5SF7Y?familyTreeID=30

У дрэве амаль 700 чалавек. Я пачала збіраць матэрыялы па іх яшчэ ў пачатку 1980-х гадоў, калі пачула ад сваякоў сямейныя паданні і знайшла магілу прапрадзеда Фадзея Ануфрыевіча Жаўняркевіча (1847-1921) на Ваенных могілках у Мінску. Ён пакінуў радавое гняздо, засценак Жаўнеркавічы пад Стоўбцамі, яшчэ ў пачатку 1870-х гадоў, і пра тое, адкуль ён прыехаў у Мінск, у мой час ужо ніхто не ведаў. Мая бабуля ў 1950-х гадах пісала ў сваіх успамінах пра яго: «Дедушка был столбовой дворянин, но из обнищалых, он уже жил в Минске и работал на железной дороге. Жили, наверно, бедно, так как мама в детстве собирала на огородах или в поле траву для свиньи, а в то время свиней держали только бедняки. Но гонору у него было много. Кое-кто из родни еще жили в своих имениях и презжали на своих лошадях в прекрасной упряжке. Девушки были красивы, прекрасно одеты, в шляпах с развевающимися вуалями, их называли – газ. Мужчины все были или кадеты или офицеры. Я их еще видела девчонкой и восхищалась. Это было до войны 1914 года.»

Елена Говор

• Пользователь
  • **
Пачынала я даследаванне са спраў аб дваранстве ў ЦГІА (цяпер РГІА) у Ленінградзе, затым глядзела справы аб дваранстве ў НГАБе, але ў Мінску ў асноўным працавала па метрычных кнігах Жукаваборскай царквы і касцёлаў у Стоўбцах і суседніх сёлах. Гэта дазволіла прасачыць роднасныя сувязі праз хросных і знайсці дзявочыя прозвішчы многіх жанчын, якія ўзялі шлюб з маімі Жаўнеркевічамі.

Вельмі шмат у эмацыйным плане мне дала паездка ў Жаўнеркавічы і Жукаў Барок у тых жа 1980-х гадах, калі ажылі тэксты сучаснікаў – Сыракомлі, Плуга, Каратынскага – пра гэтыя мясціны. А ў практычным плане – я перапісала надпісы на помніках  на Жаўнеркавічскіх могілках і мела найцікавую размову з мясцовым пастухом Уладзімірам Іванавічам Жаўнеркевічам, які ведаў свой радавод да 5 калена!

Цяпер, пераводзячы дрэва ў сучасны выгляд, я вядома звярала ўсе свае выпіскі з радаводам Жаўнеркевічаў у «Гербаўніку беларускай шляхты», складзенай Яўгенам Глінскім. Павінна сказаць, што ён прарабіў бліскучую і надзвычай акуратную працу па радаводе гэтай сям'і, прыводзячы дадзеныя нават аб тых, хто ў канчатковым выніку не быў зацверджаны ў расійскім дваранстве.

Я думаю, што для беларусаў цяпер важныя не расійскія дакументы, а ўсведамленне свайго шляхетнага паходжання, насуперак усім палітычным рэжымам, якія праносяцца над Жаўнеркавічамі, як я адчула гэта ва Уладзіміра Іванавіча!